
• Når følelser tar over- hvordan forstå dem og regulere dem
Utforsk våre artikler om mental helse, velvære og tips for hverdagen.
• Når følelser tar over- hvordan forstå dem og regulere dem
• ADHD-verktøy og teknikker til hjelp i hverdagen
ADHD – Verktøy og teknikker som hjelper i hverdagen
• Mindfulness ved havet
Mindfulness ved havet
Trenger du en pause? Gå til havet.
Noen ganger blir hodet fullt. Alt skjer på én gang - tanker, stress, krav, følelser. Det kan bli for mye.
Da kan det faktisk hjelpe å dra et sted hvor du ikke trenger å prestere, forklare eller fikse noe. Et sted som bare er.
Havet, for eksempel.
Der ute er det alltid i bevegelse, men likevel rolig. Du hører bølgene slå svakt mot land. Kanskje en båt glir forbi, eller en måke skriker over deg. Kanskje du ser ei hegre som står helt stille i vannkanten, eller en tjeld som piper bortover svaberget. Lukten av salt og tang, vind i håret. Alt dette gjør noe med deg - uten at du trenger å gjøre noe selv. Der var en havørn, Jeg så en oter fiske i sjøen.
Det kalles mindfulness. Å være helt til stede - ikke i hodet, men i kroppen. I det som skjer akkurat nå. Når du er ved havet, skjer det nesten av seg selv.
Forskning viser at natur, spesielt vann, kan roe ned tankekjør, senke stress og gjøre at du føler deg litt mer i balanse. Det er som om hjernen din tar en dyp utpust.
Så - neste gang du kjenner at alt bare er kaos, ta deg en tur til sjøen. Ikke for å gjøre noe. Bare for å være. Lytt. Se. Pust.
Havet dømmer ikke. Havet bare er. Og det kan være akkurat det du trenger.
© Psykisk Støtte
• Trening og kosthold
Høyintensiv trening-en kraftfull medisin for psykisk helse og rusproblematikk
De siste årene har det blitt økende fokus på hvordan fysisk aktivitet, og spesielt høyintensiv intervalltrening (HIT), kan fungere som en form for "medisin" for psykiske lidelser og rusrelaterte utfordringer. Forskning fra blant annet NTNU og
Rådet for psykisk helse viser at trening ikke bare bedrer den fysiske helsen, men også kan ha en direkte effekt på hjertet og psykisk velvære.
• Trening og kosthold
Én tur i uken i naturen kan være nok
Du trenger ikke trene hver dag eller presse deg gjennom harde økter på treningssenteret for å få bedre psykisk helse. Noen ganger holder det med én tur i naturen i uka. Forskning og anbefalinger fra Helse Norge viser at selv små mengder fysisk aktivitet kan ha stor effekt på humøret, stressnivået og den mentale balansen.
Naturen virker beroligende
Å gå i naturen gir en pause fra hverdagens mas og skjermer. Når du beveger deg i grønne omgivelser, senkes stresshormonene i kroppen. Samtidig aktiveres deler av hjernen som gir ro og velvære. Det handler ikke bare om bevegelse – det handler om hvor du beveger deg. Naturen har en dokumentert positiv effekt på mental helse, og mange opplever at tankekjøret stilner, og skuldrene senker seg.